Към всички продукти

YaraVita MANTRAC PRO


Моля изберете

YaraVita MANTRAC PRO е висококонцентриран течен тор съдържащ манган, за листно приложение и третиране на семена, за профилактика и лечение на недостига на манган при много земеделски култури. YaraVita MANTRAC PRO съдържа най-високата възможна концентрация на манган, 8 пъти по-висока от тази в типичният хелатен продукт, 3 пъти повече от сулфатните и нитратните форми. Стабилен и надежден суспензионен концентрат. Подходящ за смесване с много препарати за РЗ и торове. YaraVita MANTRAC PRO се абсорбира чудесно от растенията. Земеделските култури получават достатъчно количество манган, в усвоима форма, с балансирано и комплексно действие. Формата на мангана е такава, че той е мобилен в растенията, усвоява се бързо и същевременно има продължително действие. Лесен за употреба, безопасен за културите и за механизаторите.

YaraVita MANTRAC PRO

Съдържание:

27.4 % w/w = 50 % w/v = 500 г/л манган (Mn)

Манганът участва във важни процеси в растението, като фотосинтезата, дишането и усвояването на азота.

Мангана е важен за опрашването на цветовете и за образуването на семената, растежа на корените и устойчивостта на коренови болести и неприятели.

Манганът увеличава броят на цветовете и сухото вещество, което подобрява рандеманът при преработката на земеделската продукция.

Приложението на YaraVita MANTRAC PRO е много важно при недостиг на манган. Най-често недостига на манган се проявява при растения отглеждани на алкални почви, почви с високо съдържание на органично вещество, леки и песъчливи почви. Недостига на манган се влошава при много влажни и студени почви.

Недостига на манган води до междужилкова хлороза по най-младите листа, жълти листа със зелени проводящи съдове. По по-старите листа се наблюдават сиво-бели некротични петна. Целите растения изглеждат по-бледи от нормалното. Растежа е ограничен и забавен. Липсата на манган води до намаляване на производството на сухо вещество в растението и добива пада.

Дефицита на манган води до по-голяма чувствителност на болести и неприятели, засушаване и топлинен стрес. Стреса предизвикан от неблагоприятни фактори на околната среда води до оксидативен стрес. Мангана участва в ензима супероксид дисмутаза, който отговаря за детоксикацията на растението от деструктивните свободни радикали.

Особено силно се забелязва недостига на манган от повишеното нападение на корена на пшеницата от патогени и неприятели обитаващи почвата (нематоди и други).

Микроелемента манган е важен за добива от пшеница, увеличава броят на класовете, зърната в тях и размерът им.

Мангана е важен за синтеза на лигнин и фитоалексини. Мангана е нужен за пероксидазният ензим, който генерира водороден прекис. Водородният прекис е нужен за стабилизиране на клетъчната стена и е токсичен за много патогени. водородният прекис в растението играе ролята на фунгицид.

Мангана е нужен за образуването на восъчен налеп по листата на растенията, стъблата и класовете на житните растения. При недостиг на манган се нарушава синтезирането на восъчен налеп, което повишава неефективната транспирация, улеснява нападението от неприятели и болести.

Начин на приложение:

Третиране на семена:

1.Пшеница, ечемик и овес.

Норма 200-600 мл/т семена.

2.Царевица.

Норма 400-800 мл/т семена.

3.Бобови - грах, фасул и соя.

Норма 200-600 мл/т семена.

4.Рапица.

Норма до 2 л/т семена.

Листно приложение:

1.Зърнени култури - пшеница, ечемик, овес и други.

Във фаза от 2 листа до 2-ро междувъзлие, норма 50-100 мл/дка. При нужда 1-2 приложения през 7-14 дни. Вода - 20 л/дка.

Във фаза от 3 междувъзлие, норма 25 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

2.Ориз

Във фаза от 2 листа до 2-ро междувъзлие, норма 50-100 мл/дка. При нужда 1-2 приложения през 7-14 дни. Вода - 20 л/дка.

3.Слънчоглед.

Във фаза 4-8 двойки листа. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение на приложението след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

4.Царевица, сорго и просо.

Във фаза 4-6 лист. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

5.Семкови овощни култури - ябълки, круши, дюли и други.

Във фаза преди или след цъфтеж. Не пръскайте по време на цъфтеж. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 50-100 л/дка.

6.Картофи.

Във фаза 1 седмица след 100 % поникнали растения. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

7.Зелени площи, голф игрища, пасища и стадиони.

Във фаза започване на пролетният растеж или при установяване на недостиг. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 3-20 л/дка.

8.Бобови - фасул, грах, нахут, леща и соя.

Във фаза 4-6 лист, начало на цъфтеж и край на цъфтеж. Не прилагайте по време на пълен цъфтеж. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

9.Малини, ягоди, френско грозде, арония, цариградско грозде, боровинки и къпини (полско производство).

Във фаза начало на цъфтеж. Ягоди - зелена пъпка. Не пръскайте в активен цъфтеж. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 20-50 л/дка.

10.Зелеви - главесто зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, китайско зеле и савойско зеле.

Във фаза 4-6 лист. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

11.Моркови и пащърнак.

Във фаза височина 15 см. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

12.Костилкови овощни - праскови, нектарини, череши, сливи, кайсии и други.

Във фаза залагане на плодове. Не пръскайте в цъфтеж. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода 50-100 л/дка.

13.Лозя.

Във фаза при видими цветни пъпки, разделяне на пъпките и формиране на гроздовете. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 50-100 л/дка.

14.Рапица.

Във фаза 4-6 лист и удължаване на стъблото. Не пръскайте по време на цъфтеж. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

15.Аспержи.

Във фаза при наличие на достатъчно листна маса, до узряване на аспержите. Норма 50-100 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

16.Цветя - карамфили, лилиуми, нарциси и лалета.

Във фаза височина 10-15 см. При нужда 2-3 повторения през 10-14 дни. Норма 50-100 мл/дка. Вода 20 л/дка. Не прилагайте при оранжерийни култури (тунели, полиетиленови и стъклени оранжерии). Не прилагайте по време на цъфтеж.

17.Иглолистни.

Във фаза поява на нов пролетен растеж и ранна есен. Норма 50-100 мл/дка. Вода 50-100 л/дка.

18.Цвекло - кръмно и захарно.

Във фаза 4-6 лист. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

19.Лукови - праз, чесън и лук.

Във фаза (при праз) 2 седмици след разсаждането на разсада на полето, за другите култури във фаза височина 10-15 см. При нужда повторение след 10-14 дни. Норма 50-100 мл/дка. Вода -20 л/дка.

20.Салати (полско производство).

Във фаза 2 седмици след разсаждането на разсада на полето. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторение след 10-14 дни. Последното приложение трябва да бъде направено поне 1 месец преди прибиране на салатите. Не прилагайте в оранжерийното производство (тунели, полиетленови и стъклени оранжерии). Вода - 50 л/дка.

21.Лен - за влакно и семена.

Във фаза 15 см височина. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторете след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.

22.Ряпа и пащърнак.

Във фаза 15 см височина - пащърнак и 4-6 лист - ряпа. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторете след 10-14 дни. Максимален брой 3 приложения. Вода - 20 л/дка.

23.Приложение при оранжерийни култури (тунели, полиетиленови и стъклени оранжерии).

Максимална концентрациятрябва да бъде 0.05 л на 100 л вода. Количеството на водата - максимум 100 л/дка. Фазата е същата, като тази на изброените култури при полско производство.

24.Тикви и тиквички (полско производство).

Във фаза 4-6 лист. Норма 50-100 мл/дка. При нужда повторете след 10-14 дни. Последно приложение поне 1 месец преди прибиране на реколтата. Вода - 20 л/дка.

25.Спанак - полско производство.

Доза 50-100 мл/дка, във фаза в началото на сезона, при наличие на достатъчно листа за пръскане 4-6 лист. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода 3-20 л/дка.

26.Люцерна.

Доза - 150 мл/дка в началото на пролетта. Повторение след всяка коситба, в момента на започване на новият растеж. Вода - 3-20 л/дка.


Подобни продукти