Frutrel - снимка

YaraVita FRUTREL

YaraVita FRUTREL е комбиниран специализиран високо концентриран суспензионен продукт, създаден за торене на интензивни култури.

ЕО тор.

YaraVita FRUTREL съдържа най-важните хранителни елементи за постигане на добив и качество при отглеждане на плодове и зеленчуци. Съдържа – азот, фосфор, калций, магнезий, бор и цинк.

За производството на YaraVita FRUTREL са използвани суровини с качеството и чистотата изисквани за хранителната и фармацевтичната промишленост.

YaraVita FRUTREL е резултат от високотехнологични научни изследвания, съчетани с дългогодишният опит събран от многобройни специалисти в цял свят. Включително и повече двадесет години опит в България. 

Специално подбраният и стриктно контролиран размер на частиците в YaraVita FRUTREL ни дава бърз ефект, който е комбиниран и с продължително действие. Тази иновация намалява нуждата от многобройни приложения, което спестява на земеделците време и пари.

YaraVita FRUTREL е специално формулиран, така, че да бъде максимално безопасен за земеделските култури. Това ни дава сигурност, че приложението му няма да навреди на земеделските култури и да намали цената на продукцията. 

Аджувантите и повърхностно активните вещества в листният тор YaraVita FRUTREL подобряват усвояването на хранителните вещества от растенията и равномерното им разпределение върху повърхността на листата. Прилепителителите подобряват задържането на листният тор YaraVita FRUTREL. Емулгаторите подобряват разтворимостта на листният тор YaraVita FRUTREL и стабилността на разтвора.

Течната формулация прави употребата му по-лесна, YaraVita FRUTREL е по-лесен за измерване, наливане, разбъркване в резервоарите на пръскачките.

Смесим с повечето торове и продукти за растителна защита. За повече информация посетете www.tankmix.com

YaraVita FRUTREL стимулира образуването на цветовете, нарастването на плодовете и подобрява качеството, при зеленчуковите култури, лозята, окопните и овощните култури. Предпазва интензивните култури от недостиг на калций, магнезий, цинк и бор. Фосфорът е важен за ранният растеж, вкореняването, за производството на голям брой завръзи и добър размер на плода. Фосфорът увеличава твърдостта на плодовете, големината на плодовете и тяхната еднаквост (стандартизиране), подпомага намаляването на повредите при складиране на продукцията и участва в подобряването на цвета на плода. Червените плодове стават по-интензивно червени (ябълки, череши, праскови, грозде, ягоди и др.), когато са добре торени не само почвено, но и листно с фосфор. Калцият е необходим, за да се подсигури ранното развитие на листата и на цялата корона на дървото. Достатъчното калциево хранене е добра основа за високи добиви. Калцият играе съществена роля в подобраване на качеството на плодовете, те стават стегнати без вътрешни и външни некрози и гниене. Калцият увеличава размерът на плодовете. Магнезият осигурява добра фотосинтеза, поддържа продуктивният растеж и здравото задържане на плодовете за дървото. Магнезият подобрява оцветяването на плодовете. Борът е особено важен за цъфтежа, за увеличаване на броят на цветовете и за формирането на завръзи. Борът активно стимулира усвояването на калцият, ето защо подпомага намаляването на повреди от недостиг на калций по плодовете. Цинка също е важен за развитието на пъпките, цъфтежа и подпомага усвояването на калцият, подобрява оцветяването и увеличава размерът на плодовете. Съобразеното приложение на фосфор и калций в началните етапи от развитието на растенията, подпомага развитието на здрава и добре разклонена коренова система, която да снабдява растението с вода и хранителни вещества. Калцият е важен за добрият растеж на здрава листна маса. Магнезият е необходим за добрата фотосинтеза и хранене на растенията, за образуването на повече цветове и качествени завръзи. Магнезият е важен за доброто оформяне на по-качествени и стандартни плодове. Магнезият стимулира нарастването на плодовете. Недостига на хранителни елементи понижава добива. Недостига на хранителни вещества във фазата на образуване и нарастване на плодовете, винаги води до влошаване на качеството им. Цинка влияе силно на качеството на плодовете и зеленчуците, като формата на плода, равномерното му узряване, вкуса, съдържанието на полезни вещества в него (витамини, ликопен и др.). Цинка има роля за количеството и съотношението между киселини и захари в плодовете. Калцият е важен за предпазването на доматите от повредата върхово гниене и на плодовете от горчиви ядки, които правят цялата продукция негодна за консумация. Калцият е важният елемент за добрата устойчивост на плодовете на обработка, съхранение и транспорт. Доброто хранене с бор намалява повредените и напукани плодове. Недостига на бор влошава качеството на плодовете. Повредата се проявява, като коркови петна в плодовете. Фосфорът и калцият повишават съдържанието на сухо вещество в зеленчуците и плодовете. Това не само подобрява качеството им за консумация и преработка, но и ги прави по-полезни за хората, защото се повишава съдържанието на ценни минерали в плодовете (фосфор, калций и др.). Недостигът на калций и бор увеличава напукванията и повредите по плодовете. 

Как да подобрим добива и качеството на доматите?  Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Правилната система за хранене на доматите е важна за успешното им отглеждане. Съобразеното приложение на фосфор и калций в началните етапи от развитието на растенията, подпомага развитието на здрава и добре разклонена коренова система, която да снабдява растението с вода и хранителни вещества. Калцият е важен за добрият растеж на здрава листна маса. Магнезият е необходим за добрата фотосинтеза и хранене на растенията, за образуването на повече цветове и качествени завръзи. Магнезият е важен за доброто оформяне на по-качествени и стандартни плодове. Магнезият стимулира нарастването на плодовете. Недостига на хранителни елементи понижава добива. Недостига на хранителни вещества във фазата на образуване и нарастване на плодовете, винаги води до влошаване на качеството им. Магнезият и цинка влияят силно на компоненти на качеството на доматите, като формата на плода, интензивният червен или оранжев цвят, равномерното му узряване, вкуса, съдържанието на полезни вещества (витамини, ликопен, бета каротен и др.). Цинка влияе на съотношението между киселини и захари в плодовете. Калцият е важен за предпазването на доматите от повредата върхово гниене, която прави цялата продукция негодна за консумация. Калцият е важният елемент за добрата устойчивост на плодовете на обработка, съхранение и транспорт. Доброто хранене с бор намалява повредените напукани плодове. Недостига на бор влошава качеството на плодовете. Проявява се, като коркови петна в плодовете. Фосфора и калцият повишават съдържанието на сухо вещество в доматите. Това не само подобрява качеството на доматите за консумация и преработка, но и ги прави по-полезни за хората, защото се повишава съдържанието на ценни минерали в плодовете (калций и др.). Недостига на калций и бор увеличава напукванията по плодовете, жълтите петна и повредата кафява мрежа по плодовете. Калцият прави плодовете по-плътни, което подобрява качествата им за направа на салати и при готвене. Доброто съдържание на калций подобрява устойчивостта на доматите на обработка, съхранение и транспорт.

Как да подобрим добива и качеството на ябълките, крушите и дюлите. Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Как да избегнем повреди по плодовете резултат от неправилно торене? Складовите повреди от недостиг на калций и предозиране на азот са следните: повърхността на плодовете се покрива с неправилни воднисти, а по-късно кафяви петна. Появява се по време или след съхранение на плодовете. Причините са прекомерно азотно торене и недостатъчно калций в тъканите на плода. Повредите от недостиг на фосфор и бор са следните: във вътрешността на плодовете се появяват воднисти петна, които в последствие потъмняват, в резултат на вътрешните разсъсвания на тъканите на плода и некрози. От окисляването на течности в плода, тъканите стават гъбести. Повреди от недостиг на калций – горчиви петна. Физиологична повреда в резултат от ниските нива на калцият в плода. Понижава се качеството и пазарната му стойност. Симптомите се появяват най-често при съхранение, като кафяви или черни лезии или петна с размер 2-10 мм в диаметър. Плодовете отвън изглеждат, като натъртени с малки плитки вдлъбнатини. Ранните симптоми се проявяват около каликса на плода, като воднисти прозрачни петна на кората на плода. Повреди от предозиране на азот – коркови петна. Причина е предозиране на азотното торене и създаване на дисбаланс с другите хранителни елементи. Тъканите стават кафяви и гъбести, на повърхността на плода се виждат като хлътнали кафяви петна с относително правилна форма. Недостиг на калций водниста сърцевина. Воднистата сърцевина се появява в зрели плодове, когато захарта се натрупва в плода по-бързо отколкото може да бъде асимилирана. Зоната около семенната кутийка става водниста с вид на стъкло. Такива повреди се получават при недостиг на калций. Деформирани плодове. Плод с неправилна форма или пукнатини, а под тях гъбеста тъкан. Резултат от недостиг на цинк и бор.

Как да подобрим добива и качеството на прасковите, кайсиите, нектарините, черешите, вишните и сливите? Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Повреди при съхранение и транспорт на плодовете, като резултат от неправилно торене и хранене. Повреди причинени от вътрешно разкъсване на тъканите при съхранение. Такива повреди се получават най-често дори и при добри условия на съхранение и транспорт нула градуса Целзий и 90-95 % влажност. Месото на плодовете става кафяво, кожесто, с гъбеста структура, губи цвета, сочността и аромата си. Появяват горчиви петна, стъкловидни петна и натрупване на червен пигмент в месото. Най-често забелязваме проблемите при внасяне на плодовете в топло помещение след съхранението им в хладилните складови помещения. Най-честата причина за тези повреди е неправилното физиологично развитие на плодовете. Те имат пулпа съдържаща по-малко от необходимото количество сокове и вещества като фенолите, което разваля аромата и външният им вид. Тези неблагополучия са резултат от неправилното торене. Правилното хранене с калий и калций, балансирано с адекватно азотно хранене, подобрява физиологичният баланс на пулпата на плодовете. Гниене на плодовете при съхранение. Правилното хранене с калций и фосфор има главна роля за подобряване на твърдостта на месото на плодовете и кожицата. Доброто съдържание на калций намалява заразяването с Botrytis cinerea. Напукване на плодовете преди беритба. Напукването на плодовете се получава от валежи преди беритбата на плодовете. Храненето играе важна роля за намаляване на този проблем. Плодове с по-високо съдържание на калций, бор и мед в кожицата имат по-здрави клетъчни стени и са много по-устойчиви на напукване. Хлътвания и дупчици по повърхността на плодовете при съхранение. Правилното хранене с калций за постигане на по-добро качество на месото и кожицата на плода е важно за намаляване на повредите при съхранение.

Как да подобрим добива и качеството на винените и десертните лози? Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Азота увеличава добива, растежа, теглото на зърната и гроздовете, киселинността и съдържанието на витамин С. Азота влияе положително на аромата и вкуса на гроздето, а от тук и на качествата на виното. Небалансираното азотно торене намалява залагането на плодове, антоциановото оцветяване, здравината на кожицата, устойчивостта на болести и съдържанието на захари. Предозирането на азота може да влоши оцветяването на гроздето и да увеличи рН на гроздето и на виното, а от тук да влоши качеството. Азота увеличава съдържанието на соли на ябълчната киселина. Високите нива на азот в гроздовете, увеличава процента на азота в ширата, което забавя ферментацията. Фосфорът увеличава растежа на корените и надземната маса, добива, теглото на зърната и на гроздовете, антоциановото оцветяване и подобрява вкусът на гроздовият сок. Калцият подобрява здравината на кожицата на гроздовете, устойчивостта на  болести и съдържанието на захари, увеличава съдържанието на витамин С и намалява опадването на зърна от гроздовете. Калцият е много важен за добива и е критичен за някой качествени показатели като здравина на кожицата на зърното, устойчивост на болести, намаляване на гниенето на гроздовете. Недостигът на калций води до опадване на гроздовете и зърна. Калцият е много важен за доброто качество на кожицата. Калцият е нужен в относително големи количества. В някой случай калцият е по-важен или също толкова важен, колкото азота. Почти 40 % от калция отива в листата и за растежа на лозовите пръчки. Калцият се усвоява в най-големи количество от развитието на листните пъпки до залагането на плодовете. Ранното подхранване с калций ще доведе до оптимално хранене на лозите. Нужно е листно и почвено приложение на калций. Калцият е ключов елемент на клетъчните стени, управлява мембранната структура и регулацията на ензимните системи, активността на фитохормоните и усвояването на хранителните вещества. Калцият влияе върху качеството на плода, цвета и аромата. Калцият играе много съществена роля при лигнификацията и зреенето на дървесината на пръчките. При недостиг на калций лозите са много чувствителни на ниски температури. Калцият е нужен на лозите в големи количества. Около 40 % от калцият се усвояват от лозите в периода от развитие на листните пъпки до залагането на плодовете. След залагането на плодовете и по време на началото на зреенето се усвояват още 30 % от калцият, които се натрупват основно в листата и в гроздовете. Останалите 30 % се усвояват след зреенето, основно когато пръчките започват да се лигнифицират. Калцият е много важен за осигуряване на еластичността на клетките, това намалява натиска от болести и намалява напукването на гроздето късно в сезона. Затова листното приложение на калций е много важно за качеството на гроздето. Калцият се придвижва по ксилема и се акумулира в тези части на растението които са с високи нива на транспирация, например листата.  При недостатъчна програма за торене с калций, нивата му падат в гроздовете и качеството им се влошава. Дефицита на калций води до преждевременно узряване на гроздето и мека кожица. Калцият е полезен помощник за борбата с някой болести, като Botrytis. Калцият заздравява клетъчната мемебрана и инхибира действието на определени ензими на патогените, като polygalact – uronase, която разтваря средната ламела на клетъчните стени. Листното приложение на калций преди началото на зреенето на гроздето е най-ефективно. Пръскането с калций по време на началото на зреенето на гроздето ще намали напукването на гроздето, ще подобри качеството на шерата и на виното. Лозя с недостиг на магнезий и калций са по-чувствителни на некротиране на дръжките на гроздовете. В повечето случаи при недостиг на калций няма видими симптоми по листата на лозите, в случай че са видими, листата са по-дребни с малки некротични петна. При сериозен недостиг на калций умират разклонения на корените и леторасти. Дефицитните на калций растения са по-чувствителни на болести и напукване, което намалява качеството на шерата и на виното. Магнезият подобрява добива и залагането на плодовете, устойчивостта на болести. Борът подобрява растежа на корените и надземната част на лозата, повишава добива, размера на зърната и гроздовете, съдържанието на захар и намалява съдържанието на киселини. Цинка повишава общият растеж и растежа на корените, добива, залагането на плодовете и теглото на гроздовете и на зърната, подобрява здравината на кожицата на зърната, повишава съдържанието на захари и намалява опадването на зърната от гроздовете.

Съдържание :

Калций – 20 % w/v = 200 г/л Ca ( 28 % w/v = 280 г/л CaO )

Фосфор – 10,4 % w/v = 104 г/л P ( 24 % w/v = 240 г/л P2O5 )

Азот – 6,9 % w/v = 69 г/л N ( 6,9 % w/v Ureic N )

Магнезий – 6 % w/v = 60 г/л Mg ( 10 % w/v = 100 г/л MgO )

Цинк – 4 % w/v = 40 г/л Zn

Бор – 2 % w/v = 20 г/л B

Съдържа намокрители и прилепители.

Препоръки по култури :

1. Ябълки, круши, дюли и други семкови култури: Във фаза зимни пъпки – 200 – 500 мл/дка и второ пръскане във фаза образуване на завръз – 200 – 500 мл/дка. При нужда може да се повтори след 10-14 дни (последно пръскане 1 месец преди беритбата). След прибиране на реколтата преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра/дка.

2. Праскови, нектарини, сливи, череши, вишни, кайсии и други костилкови култури: Във фаза зимни пъпки – 200 – 500 мл /дка и второ пръскане във фаза розов/бял бутон 200 – 500 мл/дка. Фаза образуване на завръзи 200 – 500 мл/дка. При нужда може да се повтори след 10-14 дни. (последно пръскане 1 месец преди беритбата).  След прибиране на реколтата преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра/дка.

3. Лозя – винени и десертни: Фаза реса, цъфтеж и нарастване на зърната 300 – 500 мл/дка. След прибиране на реколтата, преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра дка.

4. Ягоди, малини, къпини, боровинки, арония, френско и цариградско грозде полско производство: Пролетта при започване на новият растеж на листата, начало на цъфтеж, при нужда – повторение след 10-14 дни – 200 – 500 мл/дка. След прибиране на реколтата, преди листопада. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

5. Картофи: Фаза – 100 % поникнали растения, начало на цъфтеж , начало на нарастване на клубените 200 – 500 мл/дка. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

6. Домати, патладжан и пипер полско производство, тикви и тиквички, краставици дългоплодни и корнишони: 10 – 15 дни след разсаждане / поникване – 300 – 500 мл/дка. При нужда – приложение през интервал от 20-30 дни. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

7.Фасул, нахут, леща и грах: Едно или две приложения, през период от 10-14 дни. Фази от височина 10 см до поява на цветни пъпки. Приложение – 200-500 мл/дка, вода – 20 л/дка.

8.Зелеви култури (главесто зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, китайско зеле, савойско зеле и други): Едно или две приложения, през интервал от 10-14 дни, във фаза 4-6 листа. Приложение – 200-500 мл/дка. Вода – 20 л/дка.

9.Моркови и пащърнак: Едно или две приложения, през интервал от 10-14 дни, във фаза  височина 10 см. Приложение – 200-500 мл/дка. Вода – 20 л/дка.

10.Краставици, дини и пъпеши – полско производство: Три приложения, през интервал от 10 дни, фаза начало на цъфтеж, 200-500 мл/дка, вода – 20 л/дка.

11.Киви: От три до шест приложения, през интервал от 10-14 дни, фаза  от  образуване на завръзи до един месец преди беритбата – 200-500 мл/дка,  след прибиране на реколтата, преди листопада – 200-500 мл/дка, работен разтвор – 20-200 вода л/дка.

11.Лук, чесън и праз: Приложение във фаза 4-6 листа, при нужда повторение след 10-14 дни, 200-500 мл/дка, вода 20 л/дка.

12.Етерично-маслени култури – роза, лавандула, маточина и други: Приложение във фаза активна вегетация до цветен бутон, фаза края на лятото/началото на есента, преди листопада – 200-500 мл/дка, вода 20-50 л/дка.

13.Тикви и тиквички – полско производство: Три приложения във фаза от начало на цъфтеж , през интервали от 10 дни, 300 мл/дка, вода – 20 л/дка. Не се прилага един месец преди прибиране на реколтата.

Съхранение: В сухи и чисти складови помещения, недопускащи пряко слънчево нагряване.

Срок на годност: 2 години след датата на производство.

Партида и дата на производство: според маркировката на опаковката.

Производител: Yara UK Pocklington.