Добре дошли в АгроКГ!
YaraVita COPTRAC 500
YaraVita COPTRAC 500 e висококонцентриран течен тор съдържащ мед.
ЕО тор.
YaraVita COPTRAC 500 е течен тор за листно приложение.
YaraVita COPTRAC 500 е специално формулиран за безопасно приложение при земеделските култури във фазите с най-голяма нужда от микроелемента мед.
За производството на YaraVita COPTRAC 500 са използвани суровини с качеството и чистотата изисквани за хранителната и фармацевтичната промишленост.
YaraVita COPTRAC 500 е смесим е с повечето продукти за растителна защита, за детайли проверете на www.tankmix.com.
YaraVita COPTRAC 500 е високо концентриран, съдържа повече мед, сравнен с обичайните медни торове, което ни позволява да ползваме по-ниски норми на декар.
YaraVita COPTRAC 500 за оптимален ефект съдържа прилепители, повърхностно активни вещества и аджуванти. Аджувантите и повърхностно активните вещества в листният тор YaraVita COPTRAC 500 подобряват усвояването на хранителните вещества от растенията и равномерното им разпределение върху повърхността на листата. Прилепителителите подобряват задържането на YaraVita COPTRAC 500 върху листата. Емулгаторите подобряват разтворимостта YaraVita COPTRAC 500 и стабилността на разтвора.
Специално подбраният и стриктно контролиран размер на частиците в YaraVita COPTRAC 500 ни дава бърз ефект, който е комбиниран и с продължително действие. Тази иновация намалява нуждата от многобройни приложения, което спестява на земеделците време и пари.
YaraVita COPTRAC 500 намалява чувствителността на земеделските култури на засушаване и преовлажняване. При неблагоприятни климатични условия листното торене с микроелементи е най-ефективният метод за хранене на растенията.
Медта е важен микроелемент за растенията. Медта активира важни ензими необходими за синтеза на лигнин, това е важно за да имат растенията здрави стъбла, за да не се пречупват и да полягат (пшеница, ечемик, царевица, ориз и други култури).
Медта е необходима за фотосинтезата и дишането. Медта участва в метаболизма на въглехидратите и протеините.
Медта е важна за аромата, захарното съдържание и съхраняемостта на плодовете.
Медта прави оцветяването на цветовете по-интензивно, важно за окрасните култури и за някой билки.
Медта е естествен фунгицид, който инхибира инфекцията и развитието на патогените в растенията.
Медта е активатор на няколко ензима важни за структурната здравина на клетките.
При недостиг на мед по младите тъкани се появява хлороза, младите листа стават бледи и деформирани.
Отмирането на растежните точки в резултат от недостига на мед, често води до прекомерен брой на страничните разклонения по клонките на овощните култури. Падането на добива от липса на мед, често е резултат от намаляване на фертилността на полена. При сериозен недостиг на мед цветовете изобщо не се образуват. Повредата от недостиг на мед при овощните растения е малки леторасти с дребни листа, които постепенно отмират и изсъхват. Тази повреда се нарича “миши ушички”. Върховете на леторастите изсъхват. Засилва се нападението от гъбни и бактериални болести. Може да загине цялото растение. Медта се придвижва в растението, но при недостиг е трудно подвижна, затова медни листни торове се подават през цялата вегетация при нужда.
Микроелемента мед е много важен за добива от пшеница, защото увеличава броят на класовете, зърната и размерът им. Медта подобрява усвояването на други хранителни елементи. Медта играе важна роля за много процеси в растението, включително азотният метаболизъм, затова увеличава съдържанието на протеини в зърното. Добива и здравният статус на пшеницата се влияе много силно от храненето с мед. Медта участва в изграждането на хлорофила и е важна за фотосинтезата. Медта е нужна за формирането и растежа на зърното в класа на пшеницата. недостига на мед при пшеницата се проявява, като завиване на върховете на листата, побеляване на върховете им, по-късно може да се нацепят по дължина, побеляване на класовете и празни класове, целите растения стават по-светло зелени или жълти. Често повредите от недостиг на мед се бъркат с повреди от измръзване и хербициди. При недостиг на мед се проявява заболяването меланоза, от което потъмняват стъблата и класовете. Зърната стават леки и спарушени. При много сериозен недостиг на мед пшеницата може да загине още във фаза братене или да завърши развитието си без да образува класове.
Съдържание:
Общ азот (N) – 4.5 % w/w, 6.9 w/v, 69 г/л, Амиден (уреен) азот – 4 %
Мед (Cu) – 33 % w/w, 50% w/v, 500 г/л
Начин на листно приложение:
1.Люцерна – във фаза начало на нарастване – 50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
2.Моркови и ряпа – във фаза 10-15 см височина – 20-50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20-30 л/дка вода).
3.Зърнени култури:
– пшеница, ечемик, ръж и овес – във фаза от 2-ри лист до второ междувъзлие – 17-50 мл/дка (по Zadok 12 – 32). При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
– царевица за зърно, сладка царевица, просо и сорго – във фаза 4-8 лист – 25-50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
4.Иглолистни – приложение един или два пъти, във фаза нов растеж през пролетта и ранна есен – 50 мл/дка (с 50-100 л/дка вода).
5.Чесън и лук – във фаза 14 дена след разсаждане и при директна сеитба височина 10-15 см – 25-50 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
6.Тревни площи, стадиони и голф игрища – във фаза начало на растежа през пролетта – 5 мл/100 м2. Края на лятото/началото на есента. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 2 л/100 м2 вода).
7.Разсадници за цветя, декоративни храсти и дървета:
Цветя – 0.1 % при наличие на достатъчно листна маса. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с максимално количество 100 л/дка вода). Избягвайте пръскания по време на цъфтеж. Максимум 3 пръскания за една година от живота на растението.
Храсти и дървета – 20-25 мл/дка, при наличие на достатъчно листна маса за пръскане, при нужда повторение след 10-14 дни. Избягвайте приложение по време на цъфтеж. Максимум 3 пръскания за една година от живота на растението. Вода 10-20 л/дка.
8.Картофи – във фаза 7-14 дена след 100 % поникване на картофите и в начало на образуване на клубените, 50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода, при авиационно приложение – 3 л/дка). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
9.Ориз – във фаза начало на братене – 50 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
10.Ябълки и круши – във фаза след прибиране на реколтата преди листопада – 50 мл/дка (с 40-50 л/дка вода).
11.Фасул – във фаза 4-6 лист – 25-50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
12.Грах и нахут – във фаза 10-15 см – 25 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
13.Цвекло – във фаза 4-10 лист – 50 мл/дка (с 40 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
14.Череша – във фаза при разпукване на пъпките и след прибиране на реколтата преди листопада – 25-50 мл/дка (с 40-100 л/дка вода). Не пръскайте по време на цъфтеж.
15.Слива, праскова, нектарина и кайсия – във фаза след прибиране на реколтата преди листопада – 50 мл/дка (с 60-100 л/дка вода).
16.Рапица – във фаза 4-8 лист – 25 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
17.Салата – във фаза 10-14 дни след поникване или разсаждане – 15-35 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
18.Ягоди (полско производство) – във фаза рано през сезона, преди началото на цъфтежа – 50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
19.Грозде – във фаза цветни пъпки и след прибиране на реколтата, преди листопад – 50 мл/дка (с 40-100 л/дка вода).
20.Пипер (полско производство) – фаза 35 дена след разсаждане (4-6 лист) и предцъфтежно – 25-50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
21.Акация – 50-150 мл/дка, приложен през пролетта или есента. Вода минимум 20 л/дка.
22.Бадеми – 20-25 мл/дка, разпукване на пъпките и 10-14 дена по-късно, след прибиране на реколтата, преди листопад. Не се прилага по време на цъфтеж. Вода 20-100 л/дка.
23.Зелеви култури – главесто зеле, броколи, карфиол – 20-50 мл/дка, във фаза 4-6 лист, едно или две приложения през период от 10-14 дни. Вода 20 л/дка.
24.Целина – 50 мл/дка, фаза 4-6 лист, при нужда повторение след 10-14 дни. Вода 20 л/дка.
25.Памук – 25 мл/дка, фаза 4-6 лист, преди и след цъфтеж. Не пръскайте по време на цъфтеж. Вода 20 л/дка, при авиационно приложение 3-5 л/дка.
26.Пасища – 20-50 мл/дка, през пролетта по време на активното нарастване, при нужда повторение (предценка на базата на листен анализ). Не се прилага на пасища за овце. Вода 10-20 л/дка, 3-5 л/дка за авиационно приложение.
27.Праз – 20-50 мл/дка, две седмици след разсаждане, при директна сеитба, когато растенията достигнат височина 15 см. Едно или две приложения, през период от 10-14 дни. Вода минимум – 20 л/дка.
28.Лен – за влакно и за семе – 20-50 мл/дка, във фаза 15 см височина на растенията. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода – 20 л/дка.
29.Фъстъци – 25-50 мл/дка, във фаза 4-6 лист, вода – 20 л/дка.
30.Мак за семена – 20-25 мл/дка, 1-3 приложения, през интервали от 10-14 дни, начало във фаза през пролетта при наличие на достатъчно листна маса за пръскане до начало на цъфтеж, вода – 20 л/дка.
31.Малини – 20-50 мл/дка, фаза рано през сезона преди началото на цъфтеж, вода – 20 л/дка.
32.Соя – 20-50 мл/дка, фаза 30 дена след 100 % поникване на растенията, при нужда повторение преди цъфтеж, вода – 20-50 л/дка.
33.Орехи – 20-50 мл/дка, фаза след прибиране на реколтата преди листопада, вода – 100 л/дка.
34.Домати (полско производство) – 20-50 мл/дка, фаза – 4-6 лист или 35 дена след разсаждането, вода – 20-50 л/дка.
35.Дини (полско производство) – 20-50 мл/дка, фаза – 4-6 лист или 35 дена след поникване, вода – 20 л/дка.
36.Тютюн – 20-50 мл/дка, фаза две-три седмици след разсаждане или 3-4 лист, при нужда повторение след 10-14 дни, вода – 50 л/дка.
37.Чия – 25 мл/дка, фаза – 4-8 лист, вода – 20 л/дка.
38.Етерично-маслени култури – 20 мл/дка, фаза – 1-2 седмици след коситба или прибиране на цвета, вода – 20-50 л/дка.
Третиране на семена:
Зърнени култури (пшеница, ечемик, царевица и ориз) – 200-400 мл/100 кг семена.
Почвено приложение с пръскачки:
При всички култури, приложение преди сеитбата/разсаждането или при вече създадени насаждения с многогодишни култури ежегодно с цел поддържане на плодородието. Техника на приложение автоматизирани и ръчни пръскачки. До 400 мл/дка с минимум 5 л/дка вода.
Съхранение: В сухи и чисти складови помещения, недопускащи пряко слънчево нагряване.
Срок на годност: 2 години след датата на производство.
Партида и дата на производство: според маркировката на опаковката.
Производител: Yara UK Pocklington.